Brazilië Minas Gerais

Waardering 4.33 op 5 gebaseerd op 3 klantbeoordelingen
(3 klantbeoordelingen)

7,50

Smaakprofiel: Chocolade, karamel & hazelnoot
Branding: Slow coffee (filter)
Type: Hele bonen
Gewicht: 250 gram

Single Origin: Brazilië
Regio: Minas Gerais
Producent: Fazenda Serra Das Tres Barras
Hoogte: 1300m
Verwerking: Pulped Natural
Variëteit: Yellow Bourbon

Beschrijving

Brazilië is het grootste koffieproducerende land ter wereld met een jaarlijkse koffieoogst van ruim 45 miljoen balen (60 kg per baal). Aangezien het merendeel van de wereldwijde koffieproductie van lage tot gemiddelde kwaliteit is, bestemd voor de grote multinationals, heeft de Braziliaanse koffie een stempel van inferieure kwaliteit gekregen.
Ten onrechte! Het klopt dat een groot gedeelte van de Braziliaanse koffie van lage tot gemiddelde kwaliteit is doordat de meeste plantages onder de benodigde hoogtegrens liggen en de bessen worden gestript en niet geplukt. Het nadeel van strippen is dat je niet alleen de rijpe bessen, maar ook de onrijpe- en overrijpe bessen krijgt. Iedereen die wel eens een onrijpe- of overrijpe appel heeft gegeten kan vertellen dat de smaak niet erg aangenaam is; hetzelfde geld voor koffie.
Met zo’n 220.000 koffieplantages in Brazilië, heeft het land echter ook een groot aanbod bijzondere specialty koffies. Om deze koffies te vinden moet je zoeken in de staten São Paulo en Minas Gerais. Uit die laatste is dan ook onze Yellow Bourbon koffie afkomstig.

Op een hoogte van 1300 meter ligt de Fazenda Serra Das Tres Barras, de kleine familieplantage van José Wagner Ribeiro Junqueira. De gele bessen worden zorgvuldig geplukt met de hand. Geel? Dat klopt, de variëteit Yellow Bourbon is het enige type koffiebes dat in rijpe staat niet rood is. Dat maakt het extra moeilijk om de rijpe- van de onrijpe bessen te onderscheiden, vandaar dat de bessen enkel worden geplukt door ervaren plukkers. Meteen nadat de bessen zijn geplukt worden ze pulped natural verwerkt.
Al dit harde werk wordt gelukkig ook erken: in 2012 won Fazenda Serra Das Tres Barras de Cup of Excellence van Brazilië.

De koffie smaakt zoals een traditionele (Braziliaanse) koffie hoort te smaken, een volle body met chocolade- en nootachtige tonen (maar met een laag zuurgehalte). De lichte hints van karamel geven deze koffie het extraatje dat hem onderscheid van andere koffies uit Brazilië.

Wij bij Coffee Mastery drinken deze koffie het liefst als filterkoffie gezet met de Hario V60. Hoewel de koffie niet specifiek gebrand is voor espresso wordt hij door sommigen toch geschikt bevonden om te drinken als espresso. Mocht je over een espresso-automaat beschikken, bevelen we het daarom zeker aan om eens uit te proberen.

 

3 beoordelingen voor Brazilië Minas Gerais

 1. Waardering 5 uit 5

  govet (geverifieerde eigenaar)

  Dit is mijn eerste bestelling bij Coffee Mastery.
  Ik ben altijd een fan van Braziliaanse koffies en met deze koffiebonen hebben ze me zeker verrast. Dit is een topper!

 2. Waardering 4 uit 5

  Diego (geverifieerde eigenaar)

  Lekkere koffie.

 3. Waardering 4 uit 5

  P.p (geverifieerde eigenaar)

  Goeie koffie, maar hij doet wel onder aan de andere koffies van Coffee Mastery

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

//